Toelichting

Wat houdt de medische verklaring Alpe d’Huzes in?

Voor deelname aan Alpe d’HuZes 2016 heb je een medische verklaring nodig. Een medische verklaring is een schriftelijke verklaring die door een onafhankelijke arts is opgesteld met een op medische gegevens gebaseerd waardeoordeel met betrekking tot de deelnemer en diens gezondheidstoestand, die een ander doel dient dan behandeling of begeleiding. In andere woorden: een medische verklaring voor Alpe d’HuZes bestaat, in tegenstelling tot vele andere evenementen, ook uit een onderzoek uitgevoerd door een (sport)arts.

Als je al in het bezit bent van een geldige medische verklaring die niet ouder is dan 1 jaar op het moment van het evenement (1 juni 2016) of in het bezit bent van een licentie van de KNWU dan volstaat dit ook als medische verklaring voor deelname aan Alpe d’HuZes. Ook de (hard)lopende deelnemer heeft een medische verklaring nodig. Heb je al een medische verklaring dan kun je die uploaden in Mijn Sportzorg (je hebt hiervoor inloggegevens ontvangen).

Je kunt kiezen uit drie onderzoeken voor het verkrijgen van een medische verklaring:

  1. Screening Alpe d'HuZes medische verklaring
  2. Screening Alpe d'HuZes basaalplus
  3. Screening Alpe d'HuZes uitgebreid


Welk onderzoek is geschikt?
De onderzoeksmogelijkheden zijn aangepast aan sportintensiteit en leeftijd en kunnen onder andere bestaan uit een hartfilmpje, longfunctietest, een uitgebreid onderzoek van het houdings- en bewegingsapparaat en een inspanningstest.

  • Ben je onder de 35 jaar dan kun je kiezen voor een onderzoek met of zonder inspanningstest (fietstest).
    Deze onderzoeken komen in aanmerking: 1, 2 en 3.

  • Ben je boven de 35 jaar dan wordt altijd een onderzoek met fietstest en inspannings –ECG aangeraden.
    Deze onderzoeken komen in aanmerking: 2 en 3.
  • Ben je een sporter die wil weten waar je omslagpunt ligt dan kun je kiezen voor een onderzoek met spiro-ergometrie (ademgasanalyse). Je krijgt dan tijdens de inspanningstest een mondkap voor waardoor het mogelijk wordt precies te meten hoeveel zuurstof er wordt opgenomen en hoeveel CO2 er wordt uitgeademd. Met deze gegevens kan het omslagpunt heel precies worden gemeten en wordt het mogelijk om je van zeer gerichte trainingsadviezen te voorzien. Dit onderzoek komt in aanmerling: 3.

Op basis van de waardes uit de inspanningstest wordt, afhankelijk van het type onderzoek, een globaal of uitgebreid trainingsadvies voor je opgesteld. De rapportage van dit sportmedisch onderzoek wordt door de sportarts gekoppeld aan je Mijn Sportzorg omgeving en de organisatie van de Alpe d’HuZes wordt automatisch op de hoogte gebracht zodat je dit niet zelf meer hoeft te doen.

Vergoedingen
Verschillende zorgverzekeraars vergoeden vanuit aanvullende pakketten een sportmedisch onderzoek uitgevoerd door een sportarts deels of volledig, dit gaat niet ten koste van het eigen risico. Naast meer inzicht in de gezondheidsrisico's levert dit onderzoek ook waardevolle informatie op waar u nog langer van kan profiteren. Klik hier voor een overzicht van vergoedingen door zorgverzekeraars.

Meer informatie

Realisatie: TiDi Graphics